Select Language

 

          

KVCTT - Katmandun laakson kulttuurireitti

... on Suomen Ladun matkailun, ympäristön ja ulkoilun kehitysyhteistyöhanke Nepalissa. Pituutta reitillä on noin 80 kilometriä ja se yhdistää laakson liepeillä olevat matkailu-, kulttuuri- ja luontokohteet toisiinsa. Vaellusreitin kunnostamisen lisäksi alueella kehitetään yhteisöperustaista matkailua, kuten kotimajoitusta matkailijoille ja naisten matkailuyrittäjyyskursseja. 

Hankkeen toteutuksesta vastaa Suomen Ladun paikallinen yhteistyökumppani Nepal Environment & Tourism Initiative Foundation (NETIF).

Monipuolinen vaellusreitti kivenheiton päässä Katmandusta

Trekkaaminen Nepalissa yhdistetään usein pitkään ja vaativaan retkeilyyn. Katmandun laakson kulttuurireitti on kuitenkin helppokulkuinen ja tavoitettavissa. Vähäisellä varustuksella pääsee nauttimaan reitin varren elävästä kulttuurista, maalaismaisemista ja metsistä, sekä upeista näkymistä Himalajan lumihuipuille.

Reitti kulkee Shivapurin kansallispuiston kautta (sisäänpääsymaksu 250 NRs) Sundarijalista ja Mulkharkasta Chisopaniin, Nagarkotiin ja Dhulikheliin sekä jatkuu Namobuddhaan ja päättyy Panautin kaupunkiin. Reitti [http://netif-nepal.org/maps.htm] soveltuu kaiken kuntoisille.

Kuljetus: Sundarijaliin pääsee paikallisbussilla (n. 75 NRs) Katmandusta noin tunnissa. Taksi Sundarijaliin maksaa noin 1500 NRs. Paikallisbussit liikennöivät myös Dhulikhelista, Nagarkotista ja Panautista. Taksikuljetusta mielivän kannattaa neuvotella yksityinen kuljetus suoraan hotellin kanssa (n. 1500-2000 NRs).

Korkeusvaihtelu: matalin kohta Sundarijal 1460 m, korkein kohta Borlang Bhangjang 2420 m.

Flora & fauna: 144 km²:n laajuisessa Shivapurin kansallispuistossa ilmasto vaihtelee subtrooppisesta lauhaan. Puistossa elää mm. 177 lintulajia, 102 perhoslajia, 127 sienilajia, suuria nisäkkäitä kuten leopardeja ja karhuja. Lisäksi alueella kasvaa mm. orkideoja.

Nähtävää: Aleella sijaitsee useita temppeleitä ja pyhiinvaelluskohteita. Changu Narayanin temppelin uskotaan rakennetun 300-luvulla jaa. Temppeli on UNESCON maailmanperintökohde ja sinne pääsee Nagarkotista kävellen tai bussilla. Nepalilaisena uutena vuonna huhtikuussa pyhiinvaeltajat saapuvat eri puolilta Katmandun laaksoa pyhien jokien Bagmatin ja Bishnumatin alkulähteille Shivapurin kansallispuistoon. Namobuddha on tiibetiläisten pyhiinvaeltajien suosima kohde, jossa Buddha kertoman mukaan uhrasi itsensä nälkäisten tiikerinpentujen ruuaksi. Vanhassa Newari-kaupungissa Panautissa sijaitsee 1200-luvun lopulla rakennettu Indreshwar Mahadev, yksi Nepalin vanhimmista temppeleistä.

Vehreä Sundarijal, “kaunis vesiputous”, tuottaa myös osan Katmandun juomavedestä. Chisopanin pienmeijerissä pääsee tutustumaan paikallistuotantoon; kyläläiset toimittavat maidon, josta tuotettu juusto toimitetaan Katmanduun.

Shivapurin kansallispuistossa näkee villin luonnon lisäksi myös kyliä ja tavallista arkeaan eläviä ihmisiä. Alue tarjoaa oivia mahdollisuuksia myös maastopyoräilyyn. Tunnin matkan päässä Dhulikhelista sijaitsee Bhote Khosi, eräs Aasian parhaista koskenlaskujoista.

Majoitus: yksinkertaisista majataloista viiden tähden hotelleihin, kotimajoitusta. Tarkempia yhteystietoja täältä

Ruoka: perinteistä nepalilaista ruokaa - riisiä, linssejä ja vihanneksia. Osa hotelleista tarjoaa myös länsimaista ruokaa.

Paras aika vierailla: syys-marraskuu (hyvä näkyvyys), helmi-huhtikuu (heikompi näkyvyys).

NETIFin kotisivuilla voit lisäksi tutustua mm. reitin päiväkohtaiseen ohjelmaan, karttoihin ja muuhun matkailijoille hyödylliseen tietoon.

NETIF - “Environmental Tourism for a Better Economy”

Katmandun laakson kulttuurireittiä kehittää NETIF, vuonna 2006 perustettu kansalaisjärjestö. Työmme tavoitteena on Katmandun laakson maaseudun elvyttäminen ja sen luonnon vaaliminen yhteistyössä paikallisten ihmisten kanssa. Haluamme Nepalin maaseudun saavan osansa turismin tuomasta hyvinvonnista ja ymmärtävän ympäristönsuojelun merkityksen. Samalla haluamme tarjota unohtumattomia kokemuksia alueen matkailijoille.

Periaatteemme
Pyrimme sosiaaliseen vastuullisuuteen, luontoystävällisyyteen ja taloudellisesti kestävän matkailun edistämiseen. Pyrimme yhdistämään luonnonsuojelun ja matkailualaan perustuvan yhteisöpohjaisen elinkeinon yhdeksi niin, että siitä hyötyvät niin turistit kuin paikallisetkin.

Toiminnastamme
Toimintasuunnitelmamme pohjaa koulutukseen, yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöhön ja vaellusreitin markkinointiin. Käytännössä keskitymme:

- Ympäristön suojeluun
- Matkailun kehittämiseen
- Yhteisöpohjaisen toiminnan tukemiseen
- Kulttuuri- ja perintökohteiden suojeluun ja kunnostamiseen
- Matkailijoiden infokeskuksen kehittämiseen Kavren alueelle
- Vaellusreitin ylläpitoon, kehittämiseen ja promootioon

Lue lisää NETIFistä: netif-nepal.org

NETIF Enews
NETIF E-Newsletter February 2011
NETIF E-Newsletter December 2010

NETIF E-Newsletter November 2010

NETIF E-Newsletter October 2010

Celebration of World Tourism Day 2009:

On the auspicious occasion of World Tourism Day 2009, Nepal Environment Tourism Initiative Foundation (NETIF) is going to organize one-day Workshop on "Waste Management Issues in Tourism Destinations" scheduled on Monday, 21st of September 09, at Hotel Chautari, Nagarkot. The workshop is aiming to enhance public awareness among stakeholders and share experiences & ideas in sustainable tourism and waste management practices in Nepal.

25th September 08,

Thursday Clean-up Campaign at Sundarijal

27th September 08,

Saturday Clean-up Campaign at Dhulikhel

29th World Tourism Day 2008 “Tourism Responding To The Challenge Of Climate Change”
 
 
 

Home  ::  About NETIF  ::  Projects  ::  Information  ::  Hikes & Treks  ::  Itinerary  ::  Maps  ::  NETIF Newsletter    ::  NETIF Blog   ::   Contact Us

Nepal Environment and Tourism Initiative Foundation © 2013

Powered by : thamel.com